tisdag 1 oktober 2013

Livskraften

Ord är så enastående otillräckliga när vi ska försöka beskriva vår upplevelse av Livet! Orden begränsar på ett sätt som väldigt lätt kan missförstås och tolkas på ett sådant sätt att själva meningen går förlorad. Ändå vill orden födas för att bygga broar mellan det obegripliga och det gripbara, mellan det ordlösa/formlösa och formen. Jag upplever ibland att vår kultur lider av ett 'kritiskt tänkande' som penetrerar, analyserar och kritiserar alla försök till att ge rymd och struktur åt det som ligger bortom det synliga. Kanske ett resultat av vår kollektiva avstängdhet inför att uppleva själva livskraften - inombords? Där kontakten med livets kraft erfars förstummas vi. För den verbala verkligheten kan aldrig räcka till för att förstå! För att vinna visdom om livets kraft och helhet behöver vi kliva in i upplevelsen. Vår alldeles unika och personliga upplevelse!

Mitt skrivande är kanske också en undvikande strategi... eftersom att stå där, mitt i, och andas och känna... det är minst sagt överväldigande!

Livskraften är det som bär oss - genom födelse, liv och död. Inte alltid till personlig glädje och tillfredsställelse, utan också genom sorger, förluster och besvikelser. Den kultur vi lever i idag bär en djup kollektiv smärta och livskraften är obönhörlig i sin framfart när det kommer till att få oss alla att vakna! Vi känner den i vår kropp, och kroppen bär minnen som inte alltid är behagliga att uppleva. Men när vi försöker distrahera oss och stänga av det som bor inombords, eller projicera det på vår omvärld, så skapar vi obalans. En obalans som leder till mera smärta och sjukdom. Och det är en omöjlighet att medicinera bort själva livskraftens framfart! 

Den tid vi lever i är fantastisk! Allt gammalt trauma och lidande tar sig med explosionsartad kraft emot ytan av vår erfarenhet och vi kan inte längre blunda och stänga av. Detta utgör en oslagbar möjlighet - för det vi känner kan vi också läka.

Unikt för den tid vi lever i är att lidandet och symtomen på vår kulturs envisa missförstånd blir mer och mer synliga. Fler och fler människor drabbas av 'psykisk ohälsa' eller oförmåga att leva upp till kulturens krav. Vi kan inte tvinga dessa uttryck tillbaka in i en struktur som inte tillåter livskraften att bli den 'bärande strukturen'! 

Medicinen kan sammanfattas som, exempelvis... :

Kärlek
Acceptans
Ödmjukhet
Lyssnande
Empati
Överlämnande
Omsorg

Dessa begrepp rymmer lösningen och läkningen på vår tids problem. Det är dax att vakna nu!

Tillsammans kan vi göra skillnad! Och den skillnad vi gör börjar i vårt egna hjärta och i vår kropp. Där finner vi essensen och livets kraft inom oss själva, och där har vi de lösningar vi behöver.

Men vi måste lära oss att uppleva det som är! Och det kan vara mycket smärtsamt, till en början.

Vi behöver inte flera gallerior. Vi behöver inte fler läkarutlåtanden. Inte fler distraktioner.
Men vi behöver vakna! För livets skull!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar